Lavt jobtal er lige lavt nok

Midt i al snakken om handelskrig mellem USA og Kina lander jobrapporten for marts og understreger amerikansk økonomis gode form. ”Markedsuroen skyldes noget andet end de fundamentalt set gode vilkår, der er i økonomien. Men det gør, at der ikke skal ret meget til at skabe usikkerhed. Selv om man ikke skal stirre sig blind på jobtallet, skulle det helst have ligget tættere på estimaterne,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Jobrapporten for marts i USA var noget lavere end de prognoser, der forinden lå i markedet med kun 103.000 nye jobs, hvor 188.000 var forventet. Selv om et tal tættere på estimatet havde været at foretrække, skal man passe på ikke fokusere for meget på det efter jobrapporten for februar, der endte med 326.000 nye jobs og overgik alle forventninger.

Timelønningerne i marts steg som forventet 2,7 procent, mens arbejdsløsheden forblev på 4,1 procent.

”Jobtallet ligger lidt lavt og noget lavere end ventet. Det ville normalt ikke gøre så meget, når økonomien kører på højtryk, men i ly af al uroen om handelskrigen kunne tallet optimalt set godt have ligget tættere på estimaterne. Det vigtige er, at timelønningerne ikke stiger for meget, og arbejdsløshedsprocenten forbliver på de nuværende 4,1 procent," siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Jobtal er meget volatilt

På forhånd lød gennemsnitsestimaterne fra Bloombergs panel på 74 personer på, at der ville blive skabt 188.000 nye jobs i marts, hvor den mest optimistiske skød på 255.000, mens 100.000 var det laveste bud. Forventningen var samtidig, at arbejdsløsheden ville tage et dyk fra 4,1 procent til 4 procent, men det blev altså på 4,1 procent, og derfor var jobrapporten ventet med spænding, efter at de to forudgående begge indeholdt store overraskelser.

I januar var det en overraskende høj udvikling i timelønningerne, der var en medvirkende faktor til at udløse en større kursreaktion, mens det i februar igen var jobtallet, der var i fokus, fordi tallet landede på 313.000 nye jobs (nu oprevideret til 326.000), hvilket var langt højere end alle estimater. Set i det lys skal jobtallet skuffe et par gange mere, før man skal lægge alt for meget i det.

”Som amerikansk økonomi er kørende, er det præcise jobtal ikke særligt afgørende, medmindre det skuffer helt enormt eller overrasker alt for meget som i februar. I stedet har vi i Formuepleje langt mere opmærksomhed på, hvordan arbejdsløshedsprocenten og timelønningerne udvikler sig, fordi det er bedre indikatorer for, hvor presset arbejdsmarkedet er, og hvor stor risikoen for overophedning er,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje, der peger på, at jobrapporten er et udtryk for, at amerikansk økonomi fundamentalt set er i god form.

Dårlig timing for skuffende jobtal

Den uro der har været i de seneste uger på de finansielle markeder tager dermed ikke afsæt i, hvordan det egentlig går, men mere i bekymring for, hvad der kan ske, hvis handelskrigen får lov at eskalere. 

»Den her jobrapport kommer i skyggen af al den støj, der har været på de finansielle markeder fra handelskrigen mellem USA og Kina, men den viser, at amerikansk økonomi fortsat kører på skinner med høj vækst og lav ledighed. Fordi markedet er nervøst og præget af den usikkerhed, som al snakken om handelskrig skaber, skal jobrapporten ikke ramme meget skævt, før man kan forvente en negativ reaktion. Derfor måtte jobtallet optimalt set gerne have ligget tættere på de estimater, der på forhånd var i markedet,« siger Henrik Franck.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>