Jobrapporten overrasker og sætter pengepolitiske stramninger på agendaen

Det er ikke selve jobtallet, men derimod de stigende timelønninger, man skal hæfte sig ved i den netop offentliggjorte amerikanske jobrapport. Sådan lyder det fra Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Den netop offentliggjorte jobrapport fra USA overraskede positivt med 200.000 nye job i forhold til de ifølge Bloomberg estimerede 176.000. Udviklingen understøtter det positive momentum i amerikansk økonomi, men ifølge Henrik Franck, som er direktør og partner i Formuepleje, bør man denne gang i højere grad hæfte sig ved et af rapportens andre nøgletal.

”Det mest bemærkelsesværdige ved rapporten er, at timelønningerne er steget med 2,9 procent. Det er den højeste stigning siden finanskrisen, og dermed ser det ud til, at lønningerne nu endelig begynder at stige. Det er lige præcis det, vi har gået og ventet på. Gennem en længere periode har økonomer verden over undret sig over, hvordan arbejdsløsheden i USA kunne blive ved med at falde uden at skabe inflation. Det betyder, at der nu er pengepolitiske stramninger på dagsordenen i USA, og vi kommer i hvert fald til at opleve tre – måske fire – rentestigninger i USA i 2018. Derudover må vi også forvente, at de stærke jobtal for januar måned vil føre til højere obligationsrenter i USA og en styrkelse af dollaren,” lyder det fra Henrik Franck.

”Var man i tvivl om, at 2018 ville blive et år, hvor økonomien buldrede af sted, er al tvivl nu fejet af banen. Men tempoet er efter vores vurdering i Formuepleje faktisk for højt til at være levedygtigt i længden, og det er et godt eksempel på, at man ikke skal stirre sig blind på jobtallet alene, selv om det ser overvældende ud,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje og peger på, at økonomien i USA kører på højeste nagler lige nu og mere er på vej med den omfattende skattereform, der lemper finanspolitikken yderligere.

”Nu skal vi selvfølgelig lige se de kommende måneder an, men vi har også en skattereform, der skal realiseres i løbet af i år, så der er en overhængende risiko for, at overophedning bliver temaet i den kommende tid,” siger han og tilføjer:

”Det her må helt sikkert få den nye centralbankchef Jerome Powell til at spidse ører og gøre klar til en renteforhøjelse i marts. Og det vil være den første af flere i år, hvis det høje tempo fortsætter,” siger Henrik Franck.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>