Svækket Merkel har stor opgave foran sig

Det tyske valg endte i et stort nederlag for de regeringsbærende partier CDU/CSU og SPD. Forbundskansler Angela Merkel kan efter sin ”mareridtssejr” nok fortsætte på sin pind, men hendes mandat er klart svækket.

Ved første øjekast har det tyske valg været en non-event på de finansielle markeder, men som det ser ud lige nu har forbundskansler Angela Merkel kun en mulighed for at danne en ny regering: Den farverige Jamaica-koalition med FDP og Die Grünen, og det er et ganske smalt manøvrerum for kansleren, der må siges at gå klart svækket ind i sin fjerde kanslerperiode.

”Set fra Formueplejes side skal en ny regering helst hurtigt på plads for at mindske risikoen for uro. Det kan godt være, at Angela Merkel præcist som forudsagt kan fortsætte som tysk kansler, men det er en tydeligt svækket Merkel, der i den kommende tid skal danne en ny regering. Det er noget af en mareridtssejr for Merkel, og det kan godt skabe lidt usikkerhed, selv om hun i sig selv er garanti for en vis stabilitet,” siger direktør og partner Søren Astrup, Formuepleje i en kommentar til resultatet af det tyske valg.

2017-valget gav CDU sit svageste resultat i Merkel-æraen med 33 pct. af stemmerne – en voldsom tilbagegang på 8,6 procentpoint og formentlig en klar reaktion på Angela Merkels politik under flygtninge- og migrantkrisen i 2015, hvor Merkel lod over 1 mio. flygtninge og migranter komme ind i Tyskland ledsaget af hendes berømte ord ”Wir schaffen das”.

Det har ramt hende som en boomerang og reduceret hendes opbakning i den tyske befolkning, mens det højrenationale AfD, der var tæt på at komme ind i 2013, nu har fået knap 13 pct. af stemmerne og 90 mandater i Forbundsdagen.

Da SPD under ledelse af Martin Schulz samtidig fik sit ringeste resultat i efterkrigstiden og kun akkurat kom over 20 pct. af stemmerne, har de tyske socialdemokrater besluttet ikke at ville med i endnu en omgang regeringsdannelse. Selv om det er matematisk muligt for CDU og SPD at gå sammen, er omkostningerne er alt for store for SPD, og det efterlader Angela Merkel kun med en mulighed: At finde sammen med FDP og Die Grünen.

Det er en konstellation, der findes på delstatsplan i Schleswig-Holstein og tidligere i Saarland, men er uprøvet på landsplan.

”Hvis ikke SPD ombestemmer sig, kræver det, at både Merkels CDU, FDP og Die Grünen skal sluge nogle kameler for at nå til enighed. Jo længere tid der går, desto større risiko er der for, at det kan skabe usikkerhed på de finansielle markeder,” siger Søren Astrup.

Valgresultatet i Tyskland kan også give lidt bange anelser i forhold til det næste store europæiske valg i Italien, der kan forventes at få stor betydning på de finansielle markedet i modsætning til det tyske. 

Italienerne skal til stemmeurnerne senest i foråret 2018, og i støvlelandet står de EU-kritiske partier stærkt i meningsmålingerne, og der er reel risiko for, at Italien vælger en kommende leder, der har som erklæret mål at trække Italien ud af euroen, hvilket vil skabe fornyet uro om den fælleseuropæiske valuta.

”På den led er udfaldet det tyske valg stadig udtryk for stabilitet, fordi Merkel er den fortsættende figur, men når AfD kan blive tredjestørste parti i Tyskland, skal man være klar på, at mindst det samme kan ske i Italien, som i nyere tid har tradition for at være langt mere politisk ustabilt end Tyskland,” slutter Søren Astrup.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>