Jobrapport er stilhed før rentestigningen

Fredag kommer jobrapporten for november og vil med al sandsynlighed blot være et forvarsel om den rentestigning, som alle ser komme i næste uge fra Federal Reserve.

Årets sidste jobrapport fra USA rammer gaden fredag og vil formentlig sætte en tyk streg under den positive udvikling, som amerikansk økonomi er inde i.

Og hvis alt går som forventet med en jobrapport, hvor der er skabt cirka 200.000 job i november, og arbejdsløsheden fortsat vil være rekordlav, så er en rentestigning i næste uge fra Federal Reserve så stensikker, som den næsten kan blive.

”Markedet har næsten 100 procent indpriset, at renten ryger et hak op og er derfor forberedt på, at der kommer en rentestigning fra Fed i næste uge. Der skal en overordentlig dårlig jobrapport til, før Federal Reserve ændrer på det, og det anser jeg ikke for urealistisk,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje og tilføjer:

”Økonomien i USA kunne ikke være meget bedre: Arbejdsløsheden er den laveste i dette årtusind med 4,1 procent, der er en pæn vækst på over 3 procent, og der er ikke inflation af betydning. Alle forudsætninger for en behersket rentestigning er til stede.”

Kommer rentestigningen som forventet vil det være tredje gang i år, at Janet Yellen & Co. hæver renten og femte gang siden 2015, hvor Den Amerikanske Centralbank for første gang siden 2009 hævede renten fra de 0,25 procent, den var endt nede på efter finanskrisen.

Lige nu er den toneangivende rente på 1-1,25 procent, og det er forventet, at centralbankchef Janet Yellen som en af sine sidste beslutninger i embedet hæver den med et kvart procentpoint til 1,25-1,5 procent, inden Jerome Powell tager over som ny centralbankchef til februar.

”Vores vurdering i Formuepleje er, at Fed – også med Powell i spidsen – vil hæve renten langsomt og stabilt og ikke gøre noget som helst uventet, der kan så tvivl om det økonomiske opsving. Det skal forlænges og opretholdes længst muligt, og det gør man ikke ved pludselige og for store rentestigninger,” vurderer Henrik Franck, der mener, at en rentestigning i næste uge også vil være en indikator for, at man skal forvente flere rentestigninger i 2018.

”Spørgsmålet er så, hvor mange der bliver tale om. Vi har haft tre i 2017, og man skal nok forvente noget lignende næste år, hvis økonomien har det så godt som nu. Nogle snakker på grund af den forestående skattereform i USA allerede om fire rentestigninger fra Feds side i 2018, men det er nok en postgang for tidligt at tro på det,” mener Henrik Franck.

I Europa forholder det sig derimod anderledes. Der er lavt prispres i Europa, kerneinflationen er lige nu 0,9 procent, og der er ikke udsigt til, at Den Europæiske Centralbank skal stramme pengepolitikken med stigende renter lige nu.

”Der er fint momentum i Europa lige nu, og det vil man for alt i verden ikke sætte over styr, så der vil gå noget tid endnu, før Mario Draghi & Co. rører på sig i Frankfurt og sætter renten i vejret,” forudser Henrik Franck.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>