Politisk tomrum i Italien

Italienerne har stemt nej til ændringen af landets forfatning. Premierminister Matteo Renzi har meddelt, at han træder tilbage, hvilket skaber politisk uro i Italien.

Renzi-regeringens nederlag i søndagens afstemning om en ny forfatning skaber politisk usikkerhed i Italien. Premierminister Matteo Renzi har meddelt, at regeringen ønsker at træde tilbage. Opgaven med at finde en ny regering, der kan lede landet, ligger nu hos Italiens præsident, Sergio Matterella. Han har indtil videre bedt Renzi-regeringen om at blive på posten, indtil statsbudgettet for 2017 er vedtaget.

De finansielle markeder har indtil videre reageret behersket på afstemningen, idet euroen fra morgenstunden faldt over for dollar, men den steg igen i løbet af mandag formiddag og er dermed tilbage på niveauet før weekenden. De asiatiske aktier faldt cirka en halv procent natten til mandag, mens de europæiske aktiemarkeder startede mandagen med pæne stigninger, der dog ebbede ud. Renterne steg en smule i Europa.

Det italienske aktiemarked og især bankaktierne er negativt påvirket. Især de italienske banker, der lider under mange nødlidende lån - et problem, som den nu afgåede regering arbejdede på at løse. Formueplejes aktieporteføljer er undervægtet i europæiske bankaktier.

Italien er ikke på vej ud af euroen

Formuepleje vurderer ikke, at nedstemningen af forfatningsændringen er ensbetydende med, at Italien er slået ind på en vej, der nødvendigvis ender med, at landet melder sig ud af euroen. Ved et kommende nyvalg, der senest skal ske i første halvår af 2018, står Femstjernebevægelsen med populisten Beppe Grillo til at få stor opbakning. Han har tidligere annonceret, at han, hvis han kommer til magten, vil lade italienerne stemme om medlemskabet af euroen, men en sådan afstemning formentlig kræve en forfatningsændring først.

Opdateret den 6. december kl. 13:45. Opdateres om nødvendigt løbende.

2. december 2016: Spænding forud for det italienske forfatningsvalg på søndag