Ét nøgletal over dem alle...

Torsdag den 22. januar leverede Mario Draghi og den Europæiske Centralbank (ECB) mere end markedet forventede.

Fremover vil ECB købe europæiske obligationer med en løbetid mellem 2 år og 30 år for 60 milliarder euro hver eneste måned. Et enormt beløb, der svarer til, at ECB fremover aftager halvdelen af al nettoudstedelse i statsobligationer fra Eurozonen.

Formålet med opkøbene er at få gang i den europæiske økonomi, der her seks år efter finanskrisen på flere områder fortsat befinder sig i dyb krise. Ved at købe obligationer vil man prøve at tvinge kreditgivningen i Eurozonen i vejret, men som vi tidligere har beskrevet (senest i artiklen "Europa - set fra Centralbanken"), så forventer vi ikke, at QE - som opkøbsprogrammet kaldes - vil være det mirakelmiddel, der bringer væksten til Europa. Med andre ord forventer vi ikke, at effekten på realøkonomien bliver voldsom.

Det modsatte gør sig til gengæld gældende på de finansielle markeder. Opkøb af finansielle aktiver for 720 milliarder euro om året er noget, markederne reagerer på. Effekten ved offentliggørelsen var massive prisstigninger på obligationer og aktier, mens der også var markante bevægelser på valutamarkederne. For eksempel steg den amerikanske dollar til det højeste niveau over for euro i 11 år, mens den danske nationalbank var nødsaget til for anden gang på én uge at sænke renten for at fastholde fastkurspolitikken over for euro.

Markederne reagerer altså voldsomt på QE - som de også gjorde på tilsvarende programmer i USA og Japan - og derfor vil de også reagere kraftigt på signaler om ændringer i programmet. Men hvad kan ændre programmet? Ifølge Draghi er der kun én ting, der kan bremse opkøbene; nemlig hvis inflationsudsigterne retter sig i retning af ECBs mål om cirka 2 procent inflation.

Formueplejes forventning er derfor, at der fremover i Europa vil være ét nøgletal over dem alle, et nøgletal der vil være retningsgivende for næsten alle markeder. Nemlig inflationsforventningerne. På pressemødet efter annonceringen af programmet kendte Mario Draghi uden at kigge i papirerne værdien (til anden decimal) af markedets forventninger til den femårige inflation om fem år. Her bør en investor nok også fokusere!

Forventninger til den femårige inflation om fem år (EUR)

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>