Aldersopsparing bedre end kapitalpensioner

Kapitalpensionen forsvandt ved årsskiftet og blev erstattet af den nye aldersopsparing. På trods af manglende fradrag ved indbetaling er aldersopsparingen faktisk bedre end den gamle kapitalpension.

I talrige skattereformer over de seneste mange år er kapitalpensionen blevet udhulet, og ved årsskiftet blev den nedlagt. I stedet kom aldersopsparingen, der ligner kapitalpensionen, men hvor indbetalinger ikke giver fradrag i indkomsten. Modsat bliver udbetalinger fra kapitalpensionen heller ikke belagt med afgift. Det lyder måske ikke så fordelagtigt, men i forhold til den gamle kapitalpension, er det faktisk en fordel for personer, der er i arbejde.

Reelt lavere skat

Fradragsværdien ved indbetaling på den gamle kapitalpension var for en gennemsnitskommune cirka 37 procent, mens udbetalinger bliver beskattet med 40 procent. Ulempen på cirka 3 procentpoint er dermed væk med den nye kapitalpension, aldersopsparingen. Den er altså skattemæssigt bedre end den gamle kapitalpension.

Der kan kun indbetales 27.600 kroner på den nye aldersopsparing om året. Beløbet svarer faktisk nogenlunde til den gamle kapitalpensionsgrænse på 46.000 kroner, efter værdien af fradraget på cirka 37 procent for en gennemsnitskommune er fraregnet.

En anden fordel ved aldersopsparingen er, at afkastet beskattes med PAL-skatten på 15,3 procent, hvor afkast af frie midler beskattes mindst dobbelt så hårdt. Desuden er opsparingen på aldersopsparingen sikret mod kreditorer i tilfælde af økonomisk uføre.

Pensionsplanlægningen

Den store fordel ved kapitalpensionen og nu også for aldersopsparingen er, at den ved udbetaling ikke påvirker beregningen af pensionstillæg, som udbetalinger fra ratepensioner og livrenter gør. Dermed er aldersopsparingen et godt element i pensionsplanlægningen og optimeringen af pensionsindkomsten.

Fremrykket betaling af afgift

Som noget helt særligt er det i 2013 muligt at få sin kapitalpension førafgiftsberigtiget med en afgiftssats på 37,3 procent mod normalt 40 procent ved udbetaling. Dette er en objektiv fordel. Bankerne er dog ikke klar til at gennemføre dette før efter påske. I løbet af maj/juni forventes det, at pensionsselskaberne er klar.

Rådgivning

Pensionsplanlægning er nok en af de mest komplicerede privatøkonomiske discipliner. Ønsker du rådgivning om opsparing, pleje og pensionsoptimering, kan du blive kontaktet af en formuerådgiver, der kan gå i dybden med din aktuelle løsning. Har du mod på selv at gå din pensionsopsparing efter i sømmene, kan du også gennemgå Formueplejes bedste pensionsråd, der kan hjælpe dig med at spotte steder, hvor du kan optimere din pension.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>