Oliebyrden

Oliekriser i et historisk perspektiv – og betydningen for økonomien.

Den seneste tids uro i Nordafrika og Mellemøsten er en klar påmindelse om, at verden er stærkt afhængig af olie fra politisk ustabile lande. Olieprisen er steget til det højeste niveau i to et halvt år, og nåede medio april op over 126, $ pr. tønde Brent olie, hvilket betyder, at olieprisen siden årsskiftet er steget med mere end 30 $/tønde eller godt 30%.

Olieprisen startede allerede sin himmelflugt medio januar, som følge af de relativt fredsommelige demonstrationer, der startede i Tunesien og spredte sig til Egypten, og som i begge tilfælde førte til et ledelsesmæssigt magtskifte. Den seneste tids stigning er sket på baggrund af urolighederne i Libyen, der truer med at afbryde eksporten af olie fra den niendestørste producent i OPEC. Samtidig stiger usikkerheden i takt med, at risikoen for at urolighederne spreder sig til olieproducerende lande som Algeriet, Iran, Irak og Saudi-Arabien.

En midlertidig eller en længerevarende produktionsafbrydelse kan afstedkomme en efterspørgselsklemme i markedet og presse olieprisen markant op fra det nuværende niveau til skade for den globale økonomi. Men selv ved en uændret oliepris vil det have en marginal negativ påvirkning. Hvor stor påvirkningsgraden er, skal der, med baggrund i erfaringerne fra oliekriserne i 1970'erne og andre senere kriser på oliemarkedet, gives et bud på i det efterfølgende.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>