Spring til indhold

4. februar 2020

Coronavirus dominerer de finansielle markeder

Af aktiechef Otto Friedrichsen og senior porteføljemanager René Rømer

Januar blev domineret af en uforudsigelig og trist begivenhed, da udbruddet af coronavirus skabte uvished i de finansielle markeder. Det medførte faldende aktiekurs og ret markante rentefald i den sidste halvdel af årets første måned. Så selv om året begyndte godt, blev januar et skridt frem og et tilbage.

Starten af januar var domineret af stigende aktiemarkeder samt nye aktiekursrekorder, ganske som det var tilfældet mod slutningen af 2019.

Bedring i de makroøkonomiske vækstnøgletal, underskrift af den første delaftale mellem USA og Kina og ikke mindst fortsatte forventninger om en lempelig global pengepolitik lå til grund.

Det kinesiske udbrud af coronavirus (Corona 2019-nCoV), der foreløbig har kostet 427 menneskeliv, har dog mod slutningen af januar dæmpet risikoappetitten blandt de globale investorer og dermed også lagt et pres på den positive udvikling.

Set over måneden sluttede det globale aktiemarked stort set uændret (målt i DKK) efter at have været oppe med cirka 3,5 procent.

Formuepleje brugte stærke markeder til at reducere aktieandelen

De positive aktiemarkeder i starten af januar blev i Formuepleje brugt til at reducere den samlede aktieeksponering med 6,5 procentpoint.

Modsat 4. kvartal 2018, hvor Formuepleje øgede aktieeksponeringen til det maksimale, har markedet nu en tro på, at den amerikanske økonomi ikke står foran en umiddelbar recession, handelsforholdet mellem USA og Kina forventes at være i klar bedring og fortsatte forventninger om, at centralbanken i USA snarere vil sænke renten frem for at hæve i 2020.

Sagt med andre ord er investorerne i aktiemarkedet gennem 2019 vendt rundt og forventer nu i langt højere grad et scenarie som på mange måder er sammenfaldende med det hovedscenarie, som lå til grund for Formueplejes aktiekøb tilbage i 4. kvartal 2018.

Denne ændring i investorernes forventninger til aktiemarkedet har været den primære årsag til de stærke afkast gennem 2019 og starten af januar 2020, men frem for alt også årsagen til en væsentlig ændring i værdiansættelsen af aktiemarkedet som helhed, der nu er blevet dyrere.

Den modvind mange investorer forventede i 4. kvartal 2019, er med andre ord vendt til medvind gennem 2019. Implikationerne af dette på blandt andet værdiansættelsen og i relation til Formueplejes hovedscenarie, var blandt de primære årsager bag beslutningen om at reducere aktieeksponeringen i starten af januar 2020.  

Coronavirus dominerer risikoappetitten i markedet

Fundet og spredningen af coronavirus fra den kinesiske by Wuhan har i stor stil defineret risikoappetitten på de finansielle markeder mod slutningen af januar. 4. februar er der således registreret 20.677 smittede og 427 dødsfald. Det er altså en tragisk begivenhed, der p.t. spiller hovedrollen på de finansielle markeder.

Sammenlignet med tidligere udbrud af influenzalignende vira, eksempelvis SARS, har corona en større og hastigere spredning, men indtil nu en væsentlig lavere dødelighed, baseret på offentlig tilgængelig data. Langt flertallet af de smittede er hjemmehørende i Kina, om end smitten også er registeret uden for Kina.

Usikkerhed i de finansielle markeder er relateret til to forhold: Det første er spredningen af corona og ikke mindst risikoen for mutation til en højere dødelighed. Det andet er de økonomiske implikationer relateret til begrænsningen af smitten – specielt i Kina, men også i øvrige økonomier i takt med spredningen.
 
Corona vil få en økonomisk effekt på de berørte økonomier og ikke mindst selskaber i relation til råvarer og de forbrugsrelaterede sektorer, men på længere sigt vil dette blive opfattet som en isoleret engangseffekt, såfremt udbruddet snart kommer under kontrol.

Som omtalt øverst er globale aktier her i januar tilbage til start rent afkastmæssigt, hvilket også gælder Formuepleje LimiTTellus, der indgår som aktiekomponent i Formueplejes kapitalforeninger. Værst er det eksempelvis gået for selskaber som Anthem (amerikansk sundhedsforsikring) og Samsonite (kuffertproducent), mens Service Corp. International (en af de største børsnoterede bedemandsforretninger i USA) har modvirket faldene.

På baggrund af offentlig kendte data er hastigheden, hvormed corona spredes, begyndt at falde, hvilket er et af fokusområderne investorer bør forholde sig til i relation til igen på et tidspunkt at øge eksponeringen mod eksempelvis aktiemarkederne.

Regnskabssæson og primærvalg i fokus

Corona vil fortsat dominere overskrifterne, men der vil også være fokus på blandt andet regnskabssæsonen i USA og Europa samt Demokraternes primærvalg, som skydes i gang i Iowa i starten af februar.

Regnskabstallene fra de amerikanske selskaber viser indtil videre en robust udvikling og ikke mindst noget bedre, end det der af mange var frygtet. Finans, IT og cykliske forbrugsselskaber har stået for de største positive overraskelser, mens industri og materialeselskaberne ligger modsat.

Wuhan bag rentefald

På rentemarkederne bød januar 2020 på ret markante rentefald, hvor faldene især var koncentreret i den sidste halvdel af måneden. Den tiårige danske rente endte med et fald på omkring 0,27 procentpoint, hvilket fik boligkøbernes foretrukne obligation - 1% 2050 – helt op i kurs 100 ved udgangen af måneden. I løbet af 2019 har vi oplevet, at dette kursniveau fik danskerne til at konvertere boliglån i rekordstore mængder, så mon ikke konverteringslysten fortsætter ind i det nye år.

Årsagen til rentefaldene var ikke centralbankmøderne i ECB og FED, der begge forløb uden den store dramatik og også uden overraskelser. Årsagen skal i stedet findes i situationen om corona-virussen fra Wuhan, der er beskrevet andetsteds i denne artikel.

Hvis man skal finde en positiv vinkel på denne ulykkelige situation, så er det netop, at renterne er faldet i takt med, at usikkerheden er steget i finansmarkederne. Det betyder, at der i perioden med aktieuro har været ganske fornuftige afkast på obligationsporteføljerne i Formueplejeforeningerne, og at konceptet med at blande aktier og obligationer endnu engang har vist sit værd.

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

 

Få en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Mød os

Mød en rådgiver og hør, om vores løsninger er noget for dig. Deltag i et af vores mange intromøder, som afholdes over hele landet.

Book et intromøde

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Insert alt text

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Insert alt text

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Insert alt text

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver