Spring til indhold
Henrik Franck

Investeringsdirektør, partner, medlem af investeringskomitéen

Henrik Franck

Telefon: +45 87 46 49 47

Profil

Henrik Frank er cand.polit. fra Københavns Universitet og har en MA i International Law and Diplomacy fra The Fletcher School of Law and Diplomacy i Boston. Han har mere end 30 års erfaring i international finans, blandt andet som investeringschef i Bank- Invest, investeringsdirektør i Juristernes og Økonomernes Pensionskasse og investeringsdirektør i PFA, hvor der under hans ledelse var mere end 220 mia. kr. under forvaltning. Henrik har været direktør og partner siden 2013 og er medlem af Formueplejes investeringskomite.

Han har dyb indsigt i internationale forhold og er en skarp analytiker, der formår at formidle selv meget komplekse problemstillinger i global økonomi og politik. Henrik har boet og arbejdet i USA og i Latinamerika, og den store ekspertise i amerikanske forhold gør ham til en efterspurgt oplægsholder, debattør og kommentator i erhvervsmedierne og i den akademiske verden.

Henrik er oplagt til at trække de tektoniske bevægelser i global politik og økonomi sammen i klar og skarp analyse, og han deltager gerne som ekspert, debattør og kommentator i forhold til globale agendaers indvirkning på finansmarkederne, på verdensøkonomien, på eurozonen og på nationaløkonomien.

Henrik er et aktivt og kompetitivt menneske, der udfordrer og motiverer sine omgivelser. Det gælder på jobbet, i medierne, på podiet og på fodboldbanen.

Artikler af Henrik Franck

21. januar 2021

Hvordan kan aktiemarkedet blive ved med at stige?

Der er masser af negative begivenheder at bekymre sig over, men alligevel tager aktiemarkedet ikke notits af det. Derimod er optimismen fra 2020 fulgt med ind i det nye år. Det er der faktisk flere gode forklaringer på, selv om det ved første øjekast ser mærkeligt ud.

20. september 2021

Evergrande er for stor til, at den kinesiske stat ikke griber ind

Kinas næststørste ejendomsudviklingsselskab, Evergrande, er reelt konkurs. Det er en voldsom begivenhed, der får mange til at drage paralleller til krakket i investeringsbanken Lehman Brothers for præcis 13 år siden. I Formuepleje mener vi ikke, at den sammenligning holder, og det må kraftigt formodes, at den kinesiske stat griber ind, da Evergrande er ”too big to fail”.

24. september 2021

Evergrande – Kinas opgør med cowboykapitalismen

Det kinesiske ejendomsudviklingsselskab Evergrande har været det store tema i den forgangne uge. En rekonstruktion af selskabet virker uundgåelig. At det er endt her, skal ses i en større sammenhæng, hvor den kinesiske stat forsøger at tøjle cowboykapitalismen og få landets erhvervsliv trukket i retning af en mere ordentlig form for kapitalisme.

15. oktober 2021

Landbrugsaftale handler om udvikling, ikke afvikling

Det er nærmest historisk, at et samlet Folketing forleden nåede til en aftale om grøn omstilling af dansk landbrug. Det opsigtsvækkende er, at aftaleparterne er enige om, at nye teknologier skal sikre målsætningen om drivhusgasreduktion fra sektoren. Afvikling og afsavn er ikke vejen til en bæredygtig fremtid. Udviklingen skal drives af investering i teknologi.

5. november 2021

Et år med Biden: Begejstringen har aldrig været stor – nu er den helt væk

Den 3. november var det et år siden, at amerikanerne gik til valg og efter den højeste valgdeltagelse nogensinde fravalgte Republikanernes Donald Trump til fordel for Demokraternes Joe Biden. Joe Biden er kommet særdeles dårligt fra start og har lav opbakning i befolkningen. Det er kritisk for Demokraterne, der på grund af præsidentens mildest talt dårlige start står til en vælgerlussing ved midtvejsvalget om et år, hvis tingene ikke ændrer sig.

19. november 2021

Inflationens genfødsel bliver ikke 1970’erne om igen

Efter 40 års faldende renter og inflation har tiden efter pandemien genfødt inflationen, som pludselig er blevet det allestedsnærværende tema for økonomer, centralbanker og kapitalforvaltere. Diskussionen går især på, om vi ser en tilbagevenden til 1970’ernes højinflation og stagflation, eller om det kun er midlertidige effekter efter genåbningen af vores økonomier – jeg mener det sidste.

23. november 2021

Genudnævnelsen af Powell sikrer kontinuitet

Joe Bidens genudnævnelse af Jerome Powell som chef for USA's centralbank Federal Reserve er yderst fornuftig. Den sikrer ro om den fremtidige pengepolitik på et presset tidspunkt, hvor inflationen er stigende. Med genudnævnelsen af Powell genopliver Biden også en praksis, som blev brudt under Donald Trump, og han bekræfter dermed centralbankens uafhængighed.

26. november 2021

Vigtigt med stabilitet i toppen af Fed

De finansielle markeder kan se frem til en ny fireårig periode med Jerome Powell i spidsen for USA’s centralbank. Det sikrer ro om den pengepolitiske linje, der er lagt, og nok så vigtigt værner det om centralbankens uafhængighed, at den demokratiske præsident Joe Biden ikke skifter den republikanske centralbankchef ud.

7. december 2021

Aktive tilvalg gør den bæredygtige forskel

Bæredygtige investeringer står højt på dagsordenen som aldrig før. Men det er en illusion at tro, at vi gør verden mere bæredygtig alene ved at lave alenlange eksklusionslister med selskaber, man ikke må investere i. Det er både ineffektivt og uambitiøst.  

23. december 2021

Investeringsdirektørens ønskeliste for 2022

2022 står for døren, og det bliver et interessant år både set fra de finansielle markeders perspektiv – og økonomisk og politisk. Investeringsdirektør Henrik Franck har en lang ønskeliste for, hvordan året gerne må udvikle sig optimalt.

3. februar 2022

Storpolitiske konflikter kan ramme de finansielle markeder

Der er øget sandsynlighed for, at det i den kommende tid ender med militær konflikt i en eller anden form mellem Rusland og Ukraine. Det vil for en stund påvirke særligt Europas økonomi, ramme energipriserne yderligere og potentielt også de finansielle markeder, men dog næppe sætte sig varigt. Samtidig rumsterer Kina også med sin fremfærd over for Taiwan.

24. februar 2022

Pludseligt sporskifte svækker den fremtidige tillid til ECB

Den Europæiske Centralbanks modeller til at forudsige inflationen har taget fejl så ofte, at centralbanken nu selv har mistet tilliden til dem. Det er baggrunden for det markante skifte, vi så ECB-chef Christine Lagarde foretage for nylig.

16. marts 2022

Krigen i Ukraine ændrer dagsordenen

Ruslands krig i Ukraine medfører store forandringer: Vi befinder os midt i et paradigmeskifte. Der skal sættes yderligere skub i energiomstillingen, så vi frigør os af afhængigheden af fossile brændstoffer og russisk energiforsyning.

21. juli 2022

Alle investorer stiller sig selv tre spørgsmål lige nu – her er tre (opløftende!) bud på svar

Verdensøkonomien er yderst interessant at studere i øjeblikket med eftervirkningerne fra pandemien, krig i Europa, den højeste inflation i mange år og kraftigt stigende renter. Og samtidig er verdensøkonomien yderst kompleks; specielt i øjeblikket, hvor økonomien ikke kun drives af sædvanlige sammenhænge, men i høj grad også af politik. Lukker Putin for gassen? Hvor længe fortsætter krigen? Hvad med nedlukningerne i Kina? Og hvordan bliver de eventuelle konsekvenser? Det er svære spørgsmål at besvare, for vi bevæger os uden tvivl på kanten af det ubekendte.

20. september 2022

Vi må ikke gentage 70’ernes økonomiske fejltagelser

Historien har vist, at det kan gå rigtig galt, når pengepolitikken og finanspolitikken modarbejder hinanden. Det så vi i 70’erne med tocifrede inflationstal til følge. Og vi ser antydninger af, at vi er ved at gentage fortidens fejl. Det kan blive meget dyrt for os alle.

10. november 2022

Kommentar på det amerikanske midtvejsvalg: Øget polarisering i USA

Tirsdag den 8. november blev der afholdt midtvejsvalg i USA, og umiddelbart peger resultatet på, at Præsident Biden og hans parti, Demokraterne, vil miste flertallet. Det kan gøre det sværere for Biden at få gennemført sin politik. Og det er præcist på et tidspunkt, hvor der kan være behov for at reagere på de udfordringer, som amerikansk økonomi i øjeblikket står over for.

15. december 2020

Vacciner sikrer, at 2021 ikke bliver en gentagelse af 2020

Det er svært at forestille sig, at 2021 bliver tilnærmelsesvist lige så begivenhedsrigt som 2020, men mindre kan også gøre det. Efter et hæsblæsende år med COVID-19 og amerikansk præsidentvalg er det tid til at sunde sig. Men som investor er der ikke plads til at sove i timen.

7. december 2020

Præsident Bidens magt afgøres i Georgia

Nok har præsident Donald Trump resigneret og ser ud til at overlade præsidentembedet til Demokraternes Joe Biden. I Georgia udestår dog et omvalg om to pladser til Senatet. Valgresultatet er afgørende for, om præsident Biden får flertal, eller om Republikanerne bevarer flertallet i Senatet. En splittet kongres vil faktisk være ønskværdig for de finansielle markeder.

20. november 2020

Vacciner er et vendepunkt i aktiemarkedet

Indenfor blot en uge har to af verdens førende medicinalselskaber været på banen med lovende nyheder om COVID-19-vacciner. Med udsigten til effektive vacciner blev der vendt op og ned på aktiemarkedet, hvor investorerne kastede sig over de valueorienterede aktier på bekostning af vækstaktierne, der ellers længe har været investorernes kæledægge, specielt efter udbruddet af COVID-19. Nu er billedet i en vis udstrækning vendt.

18. november 2020

To risikofaktorer fjernet - nu er fokus på Brexit

Efter afgørelsen på præsidentvalget i USA og flere gode vaccinenyheder er Brexit næste risikofaktor, som investorer skal forholde sig til. Der er tegn på, at det vil lykkes at lande en aftale mellem EU og Storbritannien. Sker det, vil endnu en risikofaktor være elimineret.

9. november 2020

Vaccinegennembrud er et lovende skridt

Det medicinske gennembrud fra den amerikanske medicinalgigant Pfizer og den tyske partner BioNTech med en COVID-19-vaccine vender op og ned på aktiemarkedet, hvor de valueorienterede aktier stiger på bekostning af de mere vækstorienterede teknologiaktier. Det er en udvikling, der passer godt ind i Formueplejes aktiestrategi, hvor porteføljen er lagt efter dette scenarie.

5. november 2020

Et valg med kolossal betydning for de finansielle markeder

Præsidentvalget i USA er fortsat på vippen, og det trækker ud med en afgørelse. Sådan en valggyser lå på forhånd ikke i kortene, men foreløbig er der ingen bekymring på de finansielle markeder. Tværtimod er aktierne steget markant i ugens løb.

4. november 2020

Trumps chokerende opførsel sår tvivl om valgresultatet og trækker det muligvis i langdrag

Præsidentvalget i USA er på grund af de mange tidlige stemmer før valgdagen blevet uhyrligt tæt. Det har givet den siddende præsident Donald Trump mulighed for at så tvivl om de sidste stemmer. Det risikerer at trække det endelige valgresultat i langdrag. Det er en potentiel risiko for de finansielle markeder og det amerikanske demokrati, selv om det nu ser ud til at tippe i Joe Bidens favør.

3. november 2020

Optakt til USA-valg: Begrænset risiko for forsinket valgresultat

Onsdag morgen ved vi formentlig hvem der bliver USA’s præsident i de kommende fire år. Risikoen for, at valgresultatet bliver meget forsinket og måske drages i tvivl, er højst sandsynligt overdrevet. Florida og Pennsylvania er de to nøglestater, der især skal holdes øje med.

23. oktober 2020

EU's genopretningsfond møder modstand på sin vej

Den storstilede og historiske genopretningsfond, som EU-landene i sommer nåede til enighed om, risikerer at blive offer for et klassisk storpolitisk EU-magtspil. Flere lande har truet med at nedlægge veto imod det kommende EU-budget, som genopretningsfonden hænger tæt sammen med. Det er en ny risikofaktor i markedet, selv om vi anser det for usandsynligt, at genopretningsfonden ryger på gulvet.

15. oktober 2020

De finansielle markeder er ikke længere så bange for Brexit-spøgelset

I dag er det egentlig Boris Johnsons deadline for, at forhandlingerne mellem EU og Storbritannien skulle være afsluttet for at forhindre et hårdt Brexit. Men de finansielle markeder tager ikke rigtig notits af det. Et hårdt Brexit er gledet ned af listen over investorernes største bekymringer.

7. oktober 2020

Mest sandsynligt med en total sejr til demokraterne

Skal man tro meningsmålingerne, ser det p.t. ud til, at Joe Biden bliver ny amerikansk præsident, og at Demokraterne samtidig vinder Senatet, så der både kommer ny demokratisk præsident og demokratisk flertal i begge Kongressens kamre. Den totale demokratiske dominans er normalt ikke positiv for de finansielle markeder, men markedet har delvist indregnet, at det kan ske.

5. oktober 2020

Sådan klargør du investeringsprofilen til præsidentvalget

Der er lagt op til et interessant efterår på de finansielle markeder. Covid-19-pandemien skaber fortsat bekymring for nye nedlukninger, og vi står foran et præsidentvalg i USA, hvor et mudret valgresultat vil kunne drille de finansielle markeder. Oven over det hele holder centralbankernes lempelige pengepolitik en solid hånd under de finansielle markeder.

3. september 2020

En tv-debat med tre tabere

Udfaldet af den første tv-debat mellem de to kandidater til den amerikanske præsidentpost efterlod tre tabere: Donald Trump, moderatoren Chris Wallace og det amerikanske demokrati. Joe Biden kom ud med skindet på næsen og lod sig ikke tryne så meget af Trump, som man på forhånd kunne frygte.

13. august 2020

Biden er favorit til at overtage fra Trump

Det trækker op til et præsidentskifte i USA. Med udnævnelsen af Kamala Harris som sin vicepræsidentkandidat har Demokraternes Joe Biden styrket sit kandidatur. Den siddende præsident Donald Trump er presset af sin dårlige håndtering af Covid-19-krisen og Black Lives Matter-debatten. Et muligt præsidentskifte er et tveægget sværd for de finansielle markeder.

11. august 2020

Ny EU-fond er en livline til euroen

Den vigtige historie bag EU’s genopretningsfond er, at EU har bevæget sig et afgørende skridt nærmere en fælles finanspolitik. Det giver en livline til euroen.

16. juli 2020

Krisen har skubbet vigtige dagsordener i baggrunden

Handelskrig mellem USA og Kina, præsidentvalgkamp i USA og svære forhandlinger med risiko for, at brexit ender uden aftale mellem EU og Storbritannien. Alle de ting ville under normale omstændigheder have givet anledning til hyppige og store overskrifter i første halvår, men alt har været overskygget af den globale coronapandemi, der brød ud i begyndelsen af året.

8. juli 2020

Med Covid-19 er statskapitalisme blevet normen

Coronakrisen har medført mange ændringer. En af de klare ændringer er, at der ikke længere sættes spørgsmålstegn ved, at stater støtter eller går ind som medejer af nødlidende virksomheder. EU’s statsstøtteregler er lempet mærkbart under Covid-19, og der er godkendt nye statsstøttetiltag svarende til 16 procent af EU’s BNP. Det er sket uden de store sværdslag og diskussioner, fordi alle har kunnet se nødvendigheden, men det er et ret dramatisk skifte.

7. maj 2020

Covid-19 sætter fart på udviklingen

Fremtiden er til debat under Covid-19 krisen: Hvilke konsekvenser og forandringer kan vi forvente? Det ændrer ikke nødvendigvis den dagsorden, Formuepleje så ved indgangen til det nye årti, men det accelererer med stor sandsynlighed udviklingen.

3. marts 2020

Det amerikanske valg bliver nervepirrende – set med finansielle briller

Demokraterne er godt i gang med at finde ud af, hvem der skal forsøge at slå Donald Trump ved præsidentvalget til november. I dag er det Super Tuesday, og det ligner mere og mere et opgør mellem Bernie Sanders, Michael Bloomberg og Joe Biden, som dog er kommet dårligt fra start trods sit comeback i weekenden. Den situation gør præsidentvalget endnu mere interessant set fra de finansielle markeders perspektiv.

15. januar 2020

Globaliseringen har kulmineret

Over de seneste årtier har globaliseringen skabt stigende velstand over hele kloden og løftet millioner af mennesker ud af fattigdom. Men nu er der tegn på, at globaliseringen har kulmineret.

10. januar 2020

Ti temaer for udviklingen i 20’erne

Hvilke politiske og økonomiske temaer vil skabe historien om det kommende årti? Her kommer ti bud på, hvad der vil optage politikere, økonomer, investorer og arbejdsmarkedets parter.